ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΒΟΥΝΟΥ & ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΗΛΕΙΑΣ μέλος του πανελληνίου και διεθνούς δικτύου“FRIENDS OF NATURE”
Ευαισθητοποιημένοι πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατάφεραν τον Αύγουστο του 2008 να σταματήσουν τη καταστροφική και βάρβαρη απομάκρυνση της καμένης ξυλείας, αφού είχε αναγεννηθεί το δάσος!!!
Φυσικά αναφερόμαστε στη περιοχή του Καϊάφα όπου η ΕΤΑ Α.Ε. υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου Ολυμπίας, θα συνέχιζε την αφαίρεση της ξυλείας σε όλο το δάσος του Καϊάφα καταστρέφοντας κάθε δυνατότητα φυσικής αναγέννησης, και ισοπεδώνοντας τις θίνες στο όνομα μάλιστα της αποκατάστασης!!
Έρχονται τώρα να «περιορίσουν» τις συνέπειες της υλοτομίας στο αναγεννημένο δάσος:
Το καινούργιο σχέδιο είναι τα μηχανήματα να περνούν μόνο απ’τους υφιστάμενους χωματόδρομους μέσα στο δάσος. Παρόλα αυτά, με την ανεπιτυχή επίβλεψη τους ανοίχτηκε ένας καινούργιος χωματόδρομος τρακοσίων περίπου μέτρων και δύο μικρότεροι κάθετοι. Εκτός αυτού καταστρέφεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της φυσικής αναγέννησης απ’τον συνεχιζόμενο τεμαχισμό των καμένων δένδρων. Και θα συνεχιστεί με τη μεταφορά της ξυλείας με τα μουλάρια, αν και θα είναι πολύ καλύτερα απ’τα τροχοφόρα.
Εντωμεταξύ δεν λαμβάνουν υπόψην τους ότι τα μουλάρια αφήνονται ελεύθερα να βοσκούν στο αναγεννημένο δάσος και οι κατσίκες που βρίσκονται μαζί τους συμβάλλουν περαιτέρω στην καταστροφή της φυσικής αναγέννησης εκεί που τις αφήνουν να περιφέρονται.
Τονίζουμε ότι η διεθνής επιστημονική έρευνα αποδεικνύει ότι ο καμένος κορμός λειτουργεί θετικά, δημιουργώντας ένα ευνοϊκό μικροπεριβάλλον για την εγκατάσταση και ανάπτυξη των νεαρών φυτών, παροχετεύοντας το νερό της βροχής στη ριζόσφαιρα του, σκιάζοντας τα τις ώρες της έντονης θερινής ηλιοφάνειας και πως η απομάκρυνση των καμένων κλαδιών των θάμνων δεν ανοίγει το περιβάλλον, ευνοώντας την ανάπτυξη των νέων ατόμων.
Και αυτό το διαπιστώσαμε και μόνοι μας, παρατηρώντας την κατά πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη των νεαρών δένδρων πεύκης σε περιοχές του Καϊάφα που δεν έχει υπάρξει καμία υλοτόμηση σε σχέση με αυτές που έχουν υλοτομηθεί.Μόνο τα επικίνδυνα για το δρόμο και τη σιδηροδρομική γραμμή δένδρα θα έπρεπε να κόβονται και μάλιστα να αφήνονται να φράζουν την αρχή των χωματόδρομων εμποδίζοντας τη διέλευση και άλλων τροχοφόρων μέσα στο δάσος και όχι να τα διευκολύνουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Η υλοτομία δεν γίνεται λοιπόν για την προστασία του δάσους. Κάθε άλλο μάλιστα! Γιατί ; Γιατί θέλουν πάρκο κουκουναριάς.
Δεν θέλουν δάσος.
Θέλουν να εξουσιάζουν το χώρο και να το χρησιμοποιούν κατά το δοκούν.
Γιατί στο ήδη αναγεννημένο δάσος υπάρχουν και νεαρές κουκουναριές.
Λιγότερες μεν αλλά υπάρχουν.
Αυτές με ποιά δικαιολογία τις καταστρέφουν;
Τονίζουμε και πάλι ότι η ορθολογική περιβαλλοντική παρέμβαση σε ένα αναγεννημένο δάσος είναι να το αφήσεις στη φυσική του αναγέννηση για μερικά χρόνια και μετά να εξεταστεί ο εμπλουτισμός τους δάσους σε επιλεγμένα σημεία με κουκουναριά.
Πότε άραγε θα αφυπνιστούν οι αρμόδιοι φορείς, α’ και β’ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης και οι κρατικές αρχές; Και δυστυχώς ακολουθούν και άλλοι το παράδειγμα τους προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εκμεταλευτούν την αδυναμία του τραυματισμένου δάσους και να αυτοοριστούν «σωτήρες» με την αρωγή κοινοτικών πόρων!
Η παρουσία αλλοδαπών χημικών-μηχανικών και δη Βορειοευρωπαίων δεν μπορεί να καλύψει την εμπειρία 3000 ετών των κατοίκων αυτής της χώρας, που γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα ώριμα μεσογειακά δάση έχουν την ικανότητα να αναγεννούνται πλήρως μετά την πυρκαγιά.
Ας ασχοληθεί το Δασαρχείο με την υποχρεωτική υλοτομία καμένων δένδρων λόγω επικινδυνότητας, με την αναδάσωση περιοχών όπου δεν υφίσταται φυσική αναγέννηση και με τις καταπατήσεις δασικών εκτάσεων μετά τις πυρκαγιές.