Αυτό το site δημιουργήθηκε το 2007 με αφορμή τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το δασικό πλούτο της Ελλάδας και οδήγησαν σε φρικτό θάνατο περίπου 100 Ελληνες (μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά). Αυτό το γεγονός από μόνο του αποτέλεσε την απαρχή της πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας η οποία οδήγησε στον εξευτελισμό ενός ολόκληρου έθνους, το ξεπούλημα της ελληνικής γής και σε μια δικτατορία πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα.

Ας μάθει ο κόσμος λοιπόν τι πραγματικά συμβαίνει από τους πάσχοντες!
*****************************************************
Τhis site was created in 2007 on the occasion of the fires that burnt down the forests of Greece and led to a horrible death more than 100 Greeks (including young children). This fact alone ushered the political destabilization of the country which led to the humiliation of an entire nation, the sell-off of Greek wealth and to an unprecedented dictatoship.

So, let the world know what is really going on in Greece from the sufferers!

Thursday, August 28, 2008

TO ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ!

Σας είχα αναφέρει το πρόβλημα του βουνού του Κατακόλου σε παλαιότερη δημοσίευσή μου.
Ως εκ θαύματος ταυτόχρονα κινητοποιήθηκαν και κάποιο αρμόδιοι όπως η ΝΟΜΑΡΧΙΑ , η ΤΕΕ κλπ
Βέβαια ΑΡΚΕΤΑ ΑΡΓΑ για μεγάλα κομμάτια της περιοχής που τεμαχίστηκαν και οικοδομήθηκαν ήδη, αλλά ας είναι.
Παραθέτω ένα δημοσιεύμα στη "ΠΑΤΡΙΣ", 27/08/2008 και μερικά σχόλια μου
=======================================================
Πρόταση στο δήμο Πύργου για συνεργασία και στήριξη ώστε να ανασταλούν οι οικοδομικές
εργασίες αλλά και η έκδοση αδειών στο βουνό του Κατακόλου με ταυτόχρονη τροποποίηση των όρων δόμησης, απεύθυνε χθες ο αντινομάρχης Ηλείας Ευγένιος Μπαλκάμος.

Ο κ. Μπαλκάμος εξέφρασε την δυσαρέσκεια του, καθώς δεκαετίες τώρα οι Δημοτικές αρχές του Πύργου δεν φρόντισαν να προστατεύσουν αυτό το μοναδικής αισθητικής και φυσικού κάλλους οικοσύστημα. Ταυτόχρονα, στήριξε τη νομιμότητα των ενεργειών που έχουν
γίνει από την υπηρεσία της Πολεοδομίας της Ν. Α Ηλείας
( αυτό το νόημα είχε εξάλλου η παρουσία στη συνέντευξη Τύπου του Δ/ντή της, Δ. Σπυρούλια).
ΣΣ: Δυστυχώς δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη σε ό,τι αφορά στις ευθύνες.
Το Δασαρχείο αποχαρακτηρίζει περιοχές αλλά όταν τους παίρνεις τηλέφωνο σε στέλνουν στη Πολεοδομία.
Οταν παίρνεις τη Πολεοδομία για τα εκτρώματα που χτίζονται δεν ξέρουν τίποτα.
Οταν παίρνεις άλλες υπηρεσίες για να βρεις το νομικό καθεστώς που επιτρέπει την οικοδόμηση σε χώρους ιδιαίτερου φυσικού κάλλους δεν ξέρουν τίποτα.
ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΡΩΤΑΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΩΣ ΧΤΙΖΟΥΝ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΟΥ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟ ΜΑΤΙ ΚΑΙ ΛΕΝΕ"ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ & ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ"


Στην συνέντευξη που δόθηκε για το μείζον θέμα που έχει προκύψει με την κατασκευή τριώροφου ξενοδοχείου στο βουνό του Κατακόλου, συμμετείχε και ο πρόεδρος της Ν. Ε Ηλείας του ΤΕΕ Βασίλης Κανελλόπουλος, ο οποίος ζήτησε την άμεση αναστολή των εργασιών και την επανεξέταση όλων των παραμέτρων που αφορούν στην δόμηση της περιοχής ( εντός και εκτός σχεδίου) αρχίζοντας από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, προκειμένου να αποφευχθεί το έγκλημα που επιχειρείται.
ΣΣ: ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΣΩΣΤΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ.
Βεβαια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αναρωτιέμαι και εγώ.
Απ ότι λένε οι ντόπιοι το ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ ανήκε παλαιότερα στο ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ και ήταν ιδιαίτερα προστατευμένο από την εν λόγω υπηρεσία. Σε ποιουνού τα χέρια πέρασε με τα χρόνια ώστε να έχει πλέον τίτλους, να το πουλάει και να παίρνει άδειες οικοδόμησης??? Ψάξτε ψάξτε και θα εκπλαγείτε!

Άμεση η απειλή τσιμεντοποίησης

Από τα όσα ειπώθηκαν, τα ερωτήματα που ετέθησαν και τις απαντήσεις που δόθηκαν στην διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, συνάγεται ότι η τριώροφη ξενοδοχειακή μονάδα που ανεγείρεται στο βουνό του Κατακόλου, είναι μόνον η αρχή !

Τρείς ακόμα αιτήσεις για κατασκευή παρόμοιων κτιριακών συγκροτημάτων στο βουνό έχουν ήδη κατατεθεί ενώ και εντός του οικιστικού ιστού Κατακόλου έχει ήδη κατατεθεί αίτηση έκδοσης οικοδομικής αδείας που αφορά επίσης ανέγερση τριώροφης οικοδομής!
ΣΣ: ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!

Αν επομένως υπάρχει πρόθεση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα την παρούσα Δημοτική Αρχή του Πύργου, όπως έχει διαφανεί, να προστατευθεί ο οικισμός, το βουνό του Κατακόλου και η ευρύτερη περιοχή ως ενιαίο σύνολο, θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα
οι ενδεδειγμένες ενέργειες.

Ευγ. Μπαλκάμος:
«Θα στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του Δήμου»
«Τις τελευταίες μέρες έχει αναπτυχθεί πολύ μεγάλος θόρυβος σχετικά με το σχέδιο πόλης του Κατακόλου και εκφράζονται διάφορες απόψεις που έχουν να κάνουν με τη δόμηση της περιοχής, τον αριθμό ορόφων και άλλες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την προ-
στασία του περιβάλλοντος, είπε ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Μπαλκάμος και συνέχισε :
«Η Ν. Α Ηλείας έχει τοποθετηθεί επ αυτού του θέματος και μάλιστα εγγράφως.
Σήμερα θα ήθελα να ξεκαθαρίσω με απόλυτη σαφήνεια ότι : το Κατάκολο αποτελεί ένα πολύ μεγάλο πόρο τουριστικής ανάπτυξης. Η λογική των εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών που έρχονται εδώ κάθε χρόνο, είναι ότι έρχονται σε μια περιοχή που είναι ισόρροπα αναπτυγμένη περιβαλλοντικά και τουριστικά. Η Ν. Α Ηλείας, θέτει ως προτεραιότητα την προστασία του μοναδικού οικοσυστήματος του Κατακόλου, όπου η θάλασσα και το βουνό, η θέα είναι άρ-
ρηκτα δεμένα μεταξύ τους.


Η περιοχή αυτή δεν ανήκει στο δήμο Πύργου αποκλειστικά, ανήκει στο νομό, στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στη χώρα ολόκληρη. Είναι πολύ μεγάλης αισθητικής αξίας. Και
έχουμε υποχρέωση να την προστατεύσουμε
. Κάνουμε λοιπόν σήμερα πρόταση συνεργασίας στο Δήμο του Πύργου, να προχωρήσει άμεσα σε απόφαση αναστολής των οικοδομικών εργασιών στην περιοχή του σχεδίου πόλης που περιλαμβάνει το βουνό του Κατακόλου και ταυτόχρονα τροποποίηση των όρων δόμησης.
ΣΣ: ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ που από ό,τι έχω ακούσει έχει μερίδιο ευθύνης στην παραχώρηση ΑΔΕΙΩΝ (αλλά ας μη τους πάρω στο λαιμό μου,,,θα το ψάξω και θα σας πω)

Φρονούμε ότι αυτό θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα γενικό πολεοδομικό σχεδιασμό, στο μέλλον.
Κρίνεται απαραίτητο ότι η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος που συντελείται σήμερα με την κατασκευή πολυώροφων κτισμάτων στο βουνό του Κατακόλου είναι μια ενέργεια η οποία πρέπει πάραυτα να σταματήσει.

Ίσως ο Δήμος Πύργου πρέπει να προχωρήσει και σε αναμόρφωση και αναδιάταξη του σχεδίου, ώστε να εξαιρεθούν χώροι ιδιαίτερης αισθητικής αξίας.

Η τροποποίηση του σχεδίου πόλης που είχε γίνει παλιότερα ( 1999) δεν αφορούσε τους όρους δόμησης. Όσοι οικισμοί έχουν χτιστεί με το διάταγμα του 1969 έχουν δυστυχώς κακοποιηθεί.
Η περίπτωση του Κατακόλου πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής.
Θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να προχωρήσουμε σε ένα άλλο σχέδιο σε μια πολεοδομική μελέτη, η οποία θα υπακούει στους όρους ενός Γ.Π. Σ το οποίο θα περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους, όσο και χώρους ειδικών λειτουργιών, δομήσιμους κλπ και προπαντός θα συνδυάζει τους όρους δόμησης με την αισθητική του τοπίου.

Είμαστε ανοικτοί σε συνεργασία με το Δήμο Πύργου, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα δυστυχώς, δεν μπορεί κανείς να σταματήσει οποιονδήποτε θέλει να κτίσει τριώροφα κτίρια στο Κατάκολο.

Νομίζω ότι η Τ.Α θα πρέπει να πάρει γενναίες αποφάσεις. Και η Ν. Α Ηλείας, θα στηρίξει το Δήμο Πύργου να πάρει αυτές τις αποφάσεις, που δεν είχαν ληφθεί ως τώρα.

Και στο σημείο αυτό να εκφράσωτη δυσαρέσκειά μου, γιατί έχει καθυστερήσει από το 1969 και μετά οποιαδήποτε τροποποίηση στο Σχέδιο Πόλης που να αφορά στους όρους δόμησης. Αυτή που έγινε από το 1999 δεν αφορά καθόλου στους όρους δόμησης και για το λόγο αυτό, η Πολεοδομία οφείλω να το τονίσω, στην περίπτωση αυτή έχει κάνει σωστά τη δουλειά της.
Και προφανώς έστω και σήμερα η Τ.Α να πάρει γενναίες αποφάσεις, όχι μόνον μειώνοντας ύψη αλλά αναδιατάσσοντας τον οικιστικό ιστό του Κατακόλου. Εμείς θα στηρίξουμε τον Δήμο Πύργου σε μια τέτοια απόφαση έτσι ώστε η οικιστική ανάπτυξη στο Κατάκολο να συναρμόζει
με το πνεύμα και τον πολιτισμό των Ηλείων πολιτών».

Β. Κανελλόπουλος: Συντελείται καταστροφή

Ο Πρόεδρος Ν. Ε Ηλείας του ΤΕΕ Β. Κανελλόπουλος στην δική του τοποθέτηση επεσήμανε τα εξής : «Το ΤΕΕ υποστηρίζει ότι συντελείται μια καταστροφή αντίστοιχη με αυτή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές, στο βουνό του Κατακόλου και αυτό εξ αιτίας της αδιαφορίας των
υπευθύνων να έχουν θεσπίσει κάποια μέτρα προστασίας.


Θεωρούμε ότι έστω και τώρα η Δημοτική αρχή θα πρέπει να προτείνει όρους και περιορισμούς ώστε το βουνό του Κατακόλου να παραμείνει όντως χώρος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.
Επίσης ένα θέμα προς διερεύνηση κατά την γνώμη μας, είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο βουνό.

Πρέπει το βουνό του Κατακόλου να προστατευθεί γιατί αποτελεί συνέχεια της περιοχής εκτός ορίου δόμησης που προστατεύεται από το Υπ. Πολιτισμού και φτάνει ως τον Άγιο Ανδρέα και το Κορακοχώρι και ως τέτοιο πρέπει να παραμείνει και να αποδοθεί στους δημότες Πύργου.
ΣΣ: Την περιοχή την ξέρω πολύ καλά. Η περιοχή από τον Αγιο Αντρεα εως το Κορακοχώρι έχει ήδη χτιστεί (έχουν δημιουργηθεί οικισμοί, έχουν χτιστεί αυθαίρετα). Μεγάλη καταστροφή συντελέστηκε πέρυσι όπου με αφορμή τις φωτιές όπου βρήκαν όλοι την ευκαιρία και βγήκαν με μπουλντόζες και ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΝ κάθε μορφή πρασίνου που υπήρχε. Ετσι από ψηλά δέντρα και πράσινο δημιουργήθηκε μια ατελείωτη πεδιάδα χωρίς δέντρα, χωρίς την ομορφιά που είχε άλλοτε!


Πρέπει ακόμα να ενταθεί η αστυνόμευση όλων των έργων που γίνονται στο βουνό του Κατακόλου, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός του σχεδίου πόλης. Γιατί θα γνωρίζετε ότι εκεί, δεν ξέρω με ποιανών τις εντολές χαράσσονται και σχεδιάζονται δρόμοι, γίνονται περιφράξεις με την ανοχή κάποιων. Θα διαφωνήσω με τον αντινομάρχη και θα πω ότι ο Δήμος Πύργου εκτός από την αναστολή οικοδομικών αδειών θα πρέπει να ζητήσει άμεσα την αναστολή των εργασιών στην συγκεκριμένη οικοδομή με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ώστε να επανελεγχθεί και αυτή και όλες οι άδειες που πιθανά έχουν κατατεθεί, γιατί υπάρχει πρόβλημα ιδιοκτησιακού καθεστώτος, υπάρχει πρόβλημα δασικής υφής (γι’αυτό εξάλλου το λόγο έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους) και να επανελεγχτούν όλοι
αυτοί οι παράγοντες.




ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ.

ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ.
ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.ΚΡΙΜΑ. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΥΤΟ ΒΟΥΝΟ

ΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΜΟΥ ΣΕΛΙΔΕΣ