Αυτό το site δημιουργήθηκε το 2007 με αφορμή τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν το δασικό πλούτο της Ελλάδας και οδήγησαν σε φρικτό θάνατο περίπου 100 Ελληνες (μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά). Αυτό το γεγονός από μόνο του αποτέλεσε την απαρχή της πολιτικής αποσταθεροποίησης της χώρας η οποία οδήγησε στον εξευτελισμό ενός ολόκληρου έθνους, το ξεπούλημα της ελληνικής γής και σε μια δικτατορία πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα.

Ας μάθει ο κόσμος λοιπόν τι πραγματικά συμβαίνει από τους πάσχοντες!
*****************************************************
Τhis site was created in 2007 on the occasion of the fires that burnt down the forests of Greece and led to a horrible death more than 100 Greeks (including young children). This fact alone ushered the political destabilization of the country which led to the humiliation of an entire nation, the sell-off of Greek wealth and to an unprecedented dictatoship.

So, let the world know what is really going on in Greece from the sufferers!

Friday, October 3, 2008

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ.ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ!

Και επειδή ξεχνάμε σε ποιούς αφήνουμε το μέλλον της κατακαμμένης ΗΛΕΙΑΣ καλό ειναι να ανατρέξουμε σε παλαιότερες πράξεις τους.
Αυτή τη φορά σε σχέση με τον ΕΡΥΜΑΝΘΟ που το πλούσιο οικοσύστημα, η απάτητη βλάστηση καταπατήθηκε εν μια νυκτί προκειμένου να ξεκινήσουν εργασίες υδροηλεκτρικού εργοστασίου. Τώρα πάλι στον Ερύμανθο είμαστε στα πρόθυρα έναρξης εργασίων για διυλιστηρίο. Ελπίζω να μην αφορά το ίδιο έργο ή την ίδια περιοχή!
Και επειδή οι αποχαρακτηρισμοί συνεχίζονται χωρίς σταματητό διαβάστε ιδιαίτερα το ρόλο του δασαρχείου και πως ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΕ ΧΟΡΤΟΛΙΒΑΔΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ...!!!!!!!!!!!!!!
Κάπου στο τέλος θα βρειτε και τον επίκαιρο κο Τατούλη!


ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΡΥΜΑΝΘΟ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ

http://www.erymanthos.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=69&Itemid=3
20.03.08
Από αυτό το κείμενο γιατί ειναι τεράστιο αριθμο στοιχείων επισημαίνω τα σημαντικότερα:
1) Το Μάρτιο του 2004, δόθηκε άδεια έγκρισης χωροθέτησης και περιβαλλοντικών όρων (Π.Ο.) στον κ. Τηλέμαχο Φωτεινό για την κατασκευή Υ.Η.Σ. ισχύος 1,5 M.W. στον ποταμό Ερύμανθο με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
2)Τέθηκε έτσι η ανάγκη διερεύνησης της υπόθεσης από την ΜΚΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ, που ήδη δραστηριοποιείτο στην περιοχή με την αναζήτηση στοιχείων σχετικών με την αδειοδότηση της εταιρείας από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Νομαρχίας Ηλείας και με ταυτόχρονες σχεδόν καταγγελίες προς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Επίσης, με την κατάθεση εξώδικης πρόσκλησης - διαμαρτυρίας της ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ κατά του πρώην Γενικού Γραμματέα και της Προϊσταμένης της Δ/νσης Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για παράκαμψη και απόκρυψη μιας σειράς στοιχείων της κατατιθέμενης μελέτης, ενέργεια που απέκρυπτε εντελώς τη φύση των έργων κατασκευής και, κατά συνέπεια, την έκταση της επέμβασης και το μέγεθος των επιπτώσεων στο περιβάλλον και στην οικονομία της περιοχής.

3)Ένα χρόνο αργότερα σημειώνονται οι πρώτες εξελίξεις, όταν η εταιρεία αρχίζει τις χωματουργικές εργασίες και καταστρέφει για το σκοπό αυτό τη βλάστηση και μέρος του οικοσυστήματος του ποταμού Ερύμανθου.
4)Η ΜΚΟ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ στις 5/12/2005
-με καταγγελία της προς το Δασαρχείο και το Δασάρχη Πύργου θίγει το θέμα της παράνομης διάνοιξης δρόμου από την εταιρεία του κ. Τηλέμαχου Φωτεινού στην παραποτάμια έκταση Ερυμάνθου μεταξύ Δ/Δ Ορεινής και Δ/Δ Λαμπείας με εικονική άδεια, - θέτει θέμα παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας από το Δασαρχείο Πύργου στην περίπτωση που αυτό έχει εκδώσει άδεια σε δασική έκταση με το χαρακτηρισμό ότι πρόκειται για χορτολιβαδική έκταση
5)Ακολουθεί στις 19/12/2005 καταγγελία σχετικά με την εκχώρηση των υδάτινων πόρων του ποταμού Ερυμάνθου, η παράνομη κατασκευή του έργου, η διάνοιξη δρόμου στην περιοχή «Βίγλα» της Ορεινής κατά μήκος της κοίτης του ποταμού χωρίς η εταιρεία να διαθέτει σχετική άδεια, η μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων και η μη εξασφάλιση άδειας χρήσης γης από τις Δασικές Υπηρεσίες.
6)Παρ όλα αυτά ο επιχειρηματίας επιτυγχάνει την έγκριση περιβαλλοντικών όρων (Π.Ο.) για την κατασκευή Υ.Η.Σ. ισχύος 1,5 Μ.W. στον άνω ποταμό Ερύμανθο, αρ. 4715 και της 516/29-2003 Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στη συνέχεια τροποποίησης με την υπ’ αριθμόν 1541 3/3/2004 χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, αφού αποκρύπτονται στοιχεία και αρμοδιότητες των υπηρεσιών της περιφέρειας Πελοποννήσου όπου ανήκει κατά το ήμισυ η κοίτη του ποταμού Ερύμανθου. Αυτό όμως δεν τον καλύπτει για τις άλλες παρεμβάσεις στο περιβάλλον που έχουν σχέση με τις επιπτώσεις στην κοίτη του ποταμού και το υδατορεύμα
7)Το Νομαρχιακό Συμβούλιο του Νομού Ηλείας έχει ψηφίσει βέβαια υπέρ του υδροηλεκτρικού εργοστασίου !
8)Τα κρίσιμα στοιχεία βέβαια για τη νομιμοποίηση του έργου είναι η έγκριση της κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου, η έγκριση της δασικής υπηρεσίας για τη διάνοιξη δρόμων στην παραποτάμια περιοχή και εγκρίσεις από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες και των δύο περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας.Ο Τηλέμαχος Φωτεινός και οι συνεργάτες του δεν έχουν εξασφαλίσει όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις - αδειοδοτήσεις μέχρι στιγμής.
9) Λίγες μέρες μετά, στις 22/12/2005 γίνεται αίτηση ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πύργου για εκκίνηση διαδικασίας ασφαλιστικών μέτρων .
10)Στις 4/1/2006 η ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ προβάλλει αντιρρήσεις στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) για την τροποποίηση της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Ποταμός Άνω Ερύμανθος Παλαιοφυτιά» του Δ. Λαμπείας της εταιρείας ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Α.Ε. και στις 10/1/2006 στέλνει επιστολή στη 2η Εφορεία Νεότερων Μνημείων και στον Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Τατούλη. Με την επιστολή αυτή καταγγέλλει την παραβίαση της κείμενης νομοθεσίας για τα διατηρητέα μνημεία, όπως είναι το Παραλλογγίτικο γεφύρι, επισημαίνει τον κίνδυνο καταστροφής τους και ζητά άμεσα τη διενέργεια αυτοψίας από τη 2η Εφορεία Νεότερων Μνημείων Πάτρας και την ανάκληση της άδειας του επιχειρηματία, όπως προβλέπει ο νόμος.

12)Στις 11/1/2006 αποστέλλεται νέα καταγγελία προς το Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
13)Στις 18/1/2006 αποστέλλεται επιστολή προς το Δασάρχη Πύργου με θέμα την καθυστέρηση εκχώρησης αντιγράφων σχετικά με τις αδειοδοτήσεις της εταιρίας Φωτεινός Τηλέμαχος Α.Ε. που με αιτήσεις έχουν ζητηθεί στο παρελθόν από την Υπηρεσία. Επίσης, ζητούνται απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας και η επιστολή κοινοποιείται προς τον Εισαγγελέα Πύργου.

14)Στις 21/1/2006 γίνεται συμπληρωματική καταγγελία προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πύργου για παράβαση καθήκοντος και απιστία κατά του Δημοσίου του Δασάρχη Πύργου. "Πέρα από την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων πιστοποιείται η παράβαση καθήκοντος και η απιστία κατά του Δημοσίου από τον κύριο Δασάρχη. Θεωρούμε πλέον απαραίτητη την άμεση δική σας παρέμβαση αρμοδίως για την παύση των αυθαιρεσιών της συγκεκριμένης δημόσιας υπηρεσίας και τις προβλεπόμενες από το νόμο κυρώσεις.»

15) Η Κυβέρνηση καλείται να σταματήσει το σκάνδαλο Οι μπουλντόζες της εταιρείας ΦΩΤΕΙΝΟΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ Α.Ε., χωρίς την άδεια κανενός εισέβαλαν νύχτα σε ιδιωτικά κτήματα και σε δασική έκταση για να δημιουργήσουν πρόσβαση στον ποταμό Ερύμανθο για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού.

Το δασαρχείο του Πύργου καθυστερημένα μετά από επίμονες καταγγελίες μας προβαίνει σε μηνύσεις για διάνοιξη δρόμου σε δασική έκταση αλλά ταυτόχρονα επισημαίνει ότι «...ο δρόμος έτσι και αλλιώς εξυπηρετεί τις ανάγκες τις υπηρεσίας μας !!!». ·

Οι υπηρεσίες περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ηλείας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος δεν προβαίνουν σε κανένα μέτρο για την αποφυγή μπαζώματος του ποταμού.Άλλωστε οι ίδιες υπηρεσίες, σκανδαλωδώς δεν φροντίζουν για την εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων που οι ίδιες εκπόνησαν και για το άλλο εργοστάσιο του κ. Φωτεινού στον παραπόταμο του Ερύμανθου Κλοποκή (Ο παραπόταμος μπαζώθηκε και στέρεψε, κόπηκαν χιλιάδες δένδρα και δεν αποκαταστάθηκαν, το μνημείο της φύσης Διαβολογιόφυρο εξαφανίστηκε κλπ).

16)Ακολουθεί νέα καταγγελία στις 27/1/06, αυτή τη φορά προς τη Δ/νση Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και τη Δ/νση Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης .
Θίγεται, επίσης, ένα νέο επιβαρυντικό στοιχείο που έχουν στα χέρια τους οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και η Εισαγγελία Πύργου, η έκθεση αυτοψίας της Κτηματικής Υπηρεσίας Πύργου που μολονότι δήλωνε αναρμόδια για τις κοίτες των ποταμών στις ορεινές περιοχές επιβεβαιώνει τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων.
17)Στις 9/2/2006 την περιοχή επισκέπτεται κλιμάκιο υπαλλήλων από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τη διενέργεια αυτοψίας.
18) Το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και προς τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος με θέμα «τα κρίσιμα σημεία για τη διερεύνηση της υπόθεσης κατασκευής του υδροηλεκτρικού στον Ερύμανθο και η ανάγκη της προσκόμισης αντιγράφων των δικαιολογητικών για τη νομιμότητα των αδειών».
20)Στις 14/3/2006 καταγγέλλεται ο Νομάρχης και το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηλείας για τις παράνομες αδειοδοτήσεις του ΥΗΕ στον Ερύμανθο και δύο μέρες μετά καταγγέλλονται οι συστηματικές παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και η συγκάλυψη επίορκων δημόσιων υπαλλήλων από το Νομάρχη και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στον Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και στον Υφυπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. Φτάνουμε, λοιπόν, στο σημείο που η μία υπηρεσία μετά την άλλη ακυρώνει τελικά την όλη διαδικασία με την οποία εκδόθηκαν παράνομα αδειοδοτήσεις στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στον Ερύμανθο.
21) Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 31/3/2006 διατάσσεται η αναστολή εκτελέσεως (διακοπή του έργου του υδροηλεκτρικού εργοστασίου) μέχρι την έκδοση της απόφασης της επιτροπής αναστολών. Η απόφαση αυτή έρχεται ύστερα από την απόφαση διακοπής των εργασιών στον τομέα της αρμοδιότητάς τους από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ηλείας, για την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων. Και, βέβαια, η απόφαση αυτή πλέον δεν αμφισβητείται.
Η έκβαση της υπόθεσης αφήνει εκτεθειμένες έναντι της δικαιοσύνης τη Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και το Δασαρχείο Πύργου, που προσπάθησαν με παράνομο τρόπο να διευκολύνουν τον επιχειρηματία και να συγκαλύψουν παράνομες αδειοδοτήσεις. Αφήνει, όμως, ικανοποιημένη την περιβαλλοντική οργάνωση Ερύμανθος και το δίκτυο συλλόγων Ερυμάνθου, που σήκωσαν όλο το βάρος των καταγγελιών και της τεκμηρίωσης και δικαιώνονται τώρα στον σκληρό αγώνα τους με το «παρακράτος» ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών.
Τελευταία ανανέωση ( 08.09.08 )

ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ.

ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ.
ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΧΤΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΚΟΡΥΦΟΓΡΑΜΜΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ.ΚΡΙΜΑ. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΥΤΟ ΒΟΥΝΟ

ΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ ΜΟΥ ΣΕΛΙΔΕΣ