Παραθέτω τα περισσότερο ενδιαφέροντα κομμάτια από το Δελτίου Τύπου του Δημάρχου σχετικά με το ΒΟΥΝΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΡΓΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
21/09/08
Δήμος Πύργου
Η προστασία του βουνού και η διατήρηση της φυσιογνωμίας του Κατακόλου
....Αποδίδονται κατηγορίες ότι η πρόταση τροποποίησης του 1999 είχε ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα οικοδόμησης τριώροφων, εξαιτίας της διαπλάτυνσης των δρόμων του τμήματος του σχεδίου πόλης Κατακόλου που αφορά το βουνό, σχέδιο που υπήρχε από το 1865.
Σχόλιο:Ποιός αναφέρεται σε σχέδιο του 1865? Ποιός τολμά να εμφανίζει νόμους & διατάγματα μιας περασμένης εποχής με άλλες ανάγκες & άλλες δυνατότητες?
Ποιός τολμά να εμφανίζει σχέδια πόλης ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2007 που να επιτρέπει ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΛΟΥΣ?
Φυσικά η διαπλάτυνση των δρόμων θα είχε ως συνέπεια την οικοδόμηση τριώροφων κτισμάτων, όμως αγνοούν, παραγνωρίζουν ή σκόπιμα αποσιωπούν όσοι προβάλλουν αυτό τον ισχυρισμό ότι και στο ήδη υπάρχον σχέδιο υπήρχαν δρόμοι ικανού πλάτους για ανέγερση τριώροφων το κυριότερο όμως ήταν ότι η πρόταση των μελετητών σαφώς περιόριζε τον
αριθμό των ορόφων σε δύο και μείωνε το συντελεστή δόμησης.
αριθμό των ορόφων σε δύο και μείωνε το συντελεστή δόμησης.
Σχόλιο: Δρόμοι 20 μέτρων δεν υπήρχαν ποτέ σε βουνό. Διαπλάτυνση σημαίνει βάναυση παρέμβαση σε δασική περιοχή. Ποιός έδωσε το οκ? Ποιός αποχαρακτήρισε τις περιοχές ως μη δασικές ώστε να επέμβουν μπουλντόζες & να ανοίξουν δρόμοι? Και γιατί κάνουμε τους σωτήρες μιας περιοχής όταν με την ανοχή του Λιμενικού Ταμείου, κοινώς με την ανοχή του ενός εκ των δυο μελετητών, επί χρόνια γίνονταν παρεμβάσεις στο βουνό? Μη παρουσιάζουμε σα σωτήρες αυτούς που ευθύνονται για τις παρεμβάσεις και για τις καταστροφές των δασών!!!
Επομένως η πρόθεση και η πρόταση των μελετητών και του τότε κοινοτικού συμβουλίου Κατακόλου ήταν σαφής, οι διαδικασίες όμως που ακολουθήθηκαν στη συνέχεια χρειάζονται διερεύνηση και διεκρινίσεις.
..........
1. Το πρόβλημα που ανέκυψε αφορά στη νόμιμη δυνατότητα ή μη ανέγερσης τριώροφης οικοδομής με υπόγειο στην περιοχή της κορυφογραμμής του Βουνού εντός του Σχεδίου Πόλης Κατακόλου.
1. Το πρόβλημα που ανέκυψε αφορά στη νόμιμη δυνατότητα ή μη ανέγερσης τριώροφης οικοδομής με υπόγειο στην περιοχή της κορυφογραμμής του Βουνού εντός του Σχεδίου Πόλης Κατακόλου.
Στον σχετικό φάκελο της Τεχν. Υπηρεσίας του Δήμου υπήρχε μόνον η Τροποποίηση του Σχ. Πόλης του 1999. Στο υπόμνημα της Τροποποίησης αυτής που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ρητά αναφέρεται ο περιορισμός των ορόφων και του συντελεστή δόμησης. ( ΟΡΟΦΟΙ: 2 – ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ: Ο,8 ). Το καθεστώς αυτό ίσχυσε, χωρίς αμφισβήτηση, μέχρι το 2004 και όλες οι άδειες που εκδόθηκαν μέχρι τότε ανέφεραν: ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΟΡΟΦΩΝ: 2
Σχόλιο: το θέμα σας ειναι πόσοι όροφοι χτίζονται?
Οχι η απαγόρευση της οικοδόμησης στη τελευταία δενδρόφυτη περιοχή της Ηλείας?
2. Το 2003, με αφορμή αίτηση ιδιώτη για άδεια τριώροφης οικοδομής (ξενοδοχείο), το Τμήμα Πολεοδομίας απευθύνει ερώτημα στην Περιφέρεια σχετικά με τον επιτρεπόμενο αριθμό των ορόφων στην περιοχή αυτή. Η αμφισβήτηση οφείλεται, κατά το Γραφείο Πολεοδομίας, στη διαπίστωση, πέντε χρόνια μετά, η Τροποποίηση του 1999 που αφορούσε τον περιορισμό των ορόφων και του συντελεστή δόμησης δεν είχε περιληφθεί στο κείμενο της απόφασης του τότε
Κοινοτικού Συμβουλίου Κατακόλου ούτε στο κείμενο της Τεχνικής Έκθεσης.
3. Ο Δήμος Πύργου δεν ενημερώνεται για το θέμα αυτό. Η Περιφέρεια, η οποία φέρεται να σχηματίζει την εντύπωση πως η αναφορά του περιορισμού των ορόφων και του συντελεστή δόμησης στην Τροποποίηση του 1999 που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ οφείλεται σε λάθος, δηλαδή σε παραδρομή, προτείνει «τη σύνταξη νέου, ορθού Τοπογραφικού διαγράμματος χωρίς την αναφορά του περιορισμού, το οποίο, αφού θα θεωρηθεί από τον Δήμο Πύργου μαζί με την διαφάνειά του, θα προωθηθεί για επαναδημοσίευση σε ΦΕΚ».
4. Από κανένα διαβιβαστικό έγγραφο δεν προκύπτει ενημέρωση του Δήμου. Στην Περιφέρεια αποστέλλεται το τοπογραφικό της Τροποποίησης του 1999 από το οποίο έχει αφαιρεθεί το Υπόμνημα των μελετητών με τον περιορισμό των ορόφων και έχει αντικατασταθεί με τις διατάξεις του Β.Δ. του 1969 (δυνατότητα 3 ορόφων συντελεστής 1).
Από κανένα έγγραφο δεν προκύπτει η θεώρησή του από τον Δήμο. Το διορθωμένο αυτό τοπογραφικό, το οποίο αναμφισβήτητα δημιουργήθηκε το 2004, φέρει σφραγίδα και υπογραφή του τότε αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Αντ. Βαγγόπουλου, με ημερομηνία όμως 6-4-1999. Επίσης, φέρει σημείωση ότι αναρτήθηκε στο Δήμο επί 15 ημέρες. Η σημείωση αυτή αποδίδεται στην Προϊσταμένη της Τεχν. Υπηρεσίας κ. Διονυσοπούλου Αγγ., η οποία αρνείται ότι έγραψε τη σημείωση και βεβαιώνει ότι δεν αναρτήθηκε ποτέ στο δήμο το τοπογραφικό αυτό.
Το τοπογραφικό αυτό δεν φέρει αριθμό πρωτοκόλλου, ούτε υφίσταται οποιοδήποτε σχετικό διαβιβαστικό έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ότι συντάχθηκε από την Τεχν. Υπηρεσία του Δήμου και απεστάλη στο Τμήμα Πολεοδομίας. Ούτε ότι ζητήθηκε η σύνταξή του από το Τμήμα Πολεοδομίας.
Η Τεχν. Υπηρεσία του Δήμου δεν αναγνωρίζει την πατρότητα του εγγράφου αυτού.
Με ποιο τρόπο έφθασε στο Γραφείο Πολεοδομίας;
Σχολιο:
Ρώτηστε όλους αυτούς (πολεοδομία,δασαρχείο κλπ) αν γνωρίζουν
-τις περιοχές natura (πχ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΑΤΑΚΟΛΟΥ_
-περιοχές ιδιαίτερης φυσικού κάλους
-περιοχές αρχαιολογικής & ιστορικής σημασίας.
Γιατί εγώ όσους ρώτησα ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ & τα ρίχνει ο ένας στον άλλο!
ΝΑ ΣΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΔΕΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
Εγώ εχω να σας πω
α) ειτε δεν γνωρίζουν τη νομοθεσία που δεν νοείται κάν!
β)είτε την αγνοούν επισταμένως οπότε ...τιμωρία παραδειγματική!
Οι μελετητές της Τροποποίησης του 1999 κ. Δ. Αποστολόπουλος και Γ. Καντούνης βεβαιώνουν ότι δεν συνέταξαν το διορθωτικό τοπογραφικό. Ο πρώτος αρνήθηκε να το υπογράψει, ενώ ο δεύτερος έθεσε την υπογραφή του σε αντίγραφο που του προσκόμισε ο ενδιαφερόμενος ιδιώτης. Και οι δύο μελετητές βεβαιώνουν ότι τόσο οι ίδιοι, όσο και το Κοινοτικό Συμβούλιο που τους ανέθεσε την Τροποποίηση, επιθυμούσαν και θεωρούσαν ότι οι όροι δόμησης είχαν
τροποποιηθεί και ότι οι όροφοι είχαν περιορισθεί.
Σχόλιο: Βέβαια αναρωτιέμαι πόσο ειδικός ειναι ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ώστε να κάνει μελέτες ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ για περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους, αρχαιολογικής & ιστορικής σημασίας. Πως ειναι δυνατό περιοχές τέτοιας αξίας να "μελετώνται" από δύο άτομα & όχι απο ειδικά κλιμάκια.
Που ειναι οι περιβαλλοντικές μελέτες.
........
Επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση ότι το πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, δεν είναι ο αριθμός των ορόφων στην κορυφογραμμή, αλλά η θέσπιση περιορισμών στην πλαγιά του βουνού και η προστασία των δασικών τμημάτων της πλαγιάς, όπου δήθεν, η δημοτική αρχή ολιγωρεί. Και μάλιστα, αποδίδεται όψιμο ενδιαφέρον στη δημοτική αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος.
Επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση ότι το πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, δεν είναι ο αριθμός των ορόφων στην κορυφογραμμή, αλλά η θέσπιση περιορισμών στην πλαγιά του βουνού και η προστασία των δασικών τμημάτων της πλαγιάς, όπου δήθεν, η δημοτική αρχή ολιγωρεί. Και μάλιστα, αποδίδεται όψιμο ενδιαφέρον στη δημοτική αρχή για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ανεξάρτητα από το ότι τέτοιες κρίσεις δεν συνάδουν σε στελέχη της διοίκησης, είναι φανερό ότι κάποιοι δεν έχουν καταλάβει την αλλαγή που έχει συντελεστεί στο Δήμο. Είναι δυνατόν το Τμήμα Πολεοδομίας αλλά και το ΣΧΟΠ να αγνοούν ότι έχει εγκριθεί ήδη από το Δημοτικό μας Συμβούλιο και νέα Τροποποίηση του Σχ. Πόλης Κατακόλου με άξονα την προστασία του περιβάλλοντος; Ότι η Τροποποίηση αυτή που αφορά πάνω από τα δύο τρίτα της πευκόφυτης πλαγιάς (ακολουθεί και νέα τροποποίηση για το υπόλοιπο) χαρακτηρίζει τα πευκόφυτα τμήματα και όχι μόνον, ως κοινόχρηστους δημοτικούς χώρους, στα δε οικοδομικά τετράγωνα περιορίζει τη δόμηση σε ισόγεια και τον συντελεστή δόμησης σε 0,3; Και θεσπίζει προδιαγραφές και περιορισμούς που συνάδουν με το τοπίο;
..... ξέρουμε καλά ότι μόνον αν προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον θα μπορέσει να αναπτυχθεί και το ιδιωτικό.
Πολύ αναφέρεστε σε συμφέροντα κε Δήμαρχε όταν αναφέρεστε στο βουνό.
ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΔΑΣΟΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΑΝΘΡΏΠΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
- καταστρέφεται
- καταπατάται
- οικοδομείται
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΗ ΔΟΜΗΣΗ?
ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΕΡΙΦΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΒΟΥΝΟ & ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΤΕ ΕΝΑ ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΦΥΛΑΣΣΟΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ/ΠΑΡΚΟ?
Καλύτερα τα τεμάχια & τα οικόπεδα? Ετσι δεν ειναι?